maanantai 2. syyskuuta 2019

Karoliina ja nokkela Neema


Tuula Kallioniemen Karoliina ja nokkela Neema (2013) on Karoliina -sarjan seitsemäs osa. Eka B-luokalle on tullut uusi oppilas, tansanialaissyntyinen Neema, jonka kavereita kaikki haluavat olla. Jopa pojat.  Karoliinaa pitää kiireisenä Katri-tätinsä leonberginkoira Arskan hoitaminen ja kaverisuhteiden jännittämisessä unohtuvat läksytkin.

Kaikki luokan tytöt haluaisivat olla Neeman bestiksiä, mikä luo kilpailuasetelmaa koulukavereiden välille. Myös Karoliina haluaisi olla Neeman bestis, mutta Neema ei halua valita vain yhtä parasta kaveria, vaan kutsuu uusia luokkakavereitaan kylään ja ulos leikkimään. Eihän kavereita voi laittaa paremmuusjärjestykseen.

Neemaan kohdistuu alussa hieman ennakkokäsityksiä tämän alkuperään liittyen: onko uusi tyttö adoptoitu, vai sotaa paossa? Ovatko leijonat ja elefantit tuttuja, entä käärmeet? Myös Karoliinan kaveri Lin saaa kuulla erilaisuudestaan - mitä tarkoittaa senkin kiinalainen? Onko kiinalaisuus suomalaisuutta huonompi asia, miksi? Näitä juttuja on hyvä pohtia esimerkiksi kotona.

Pohjimmiltaan Karoliina ja nokkela Neema on kuitenkin kirja kaveruudesta. Esikouluikäisille ja alakoululaisille mainio sarja käsittelee asioita, joita varmasti jokainen ekaluokkalainen pohtii. Se opettaa, että kaveripiiri voi olla laajempi kuin parista tyypistä koostuva ryhmä tai yksi paras kaveri. Kallioniemen teksti on helppolukuista ja pari vaikeampaa sanaa on tavutettu lukemisen sujuvoittamiseksi. Tarinaa siivittää Marika Maijalan söpö kuvitus.

Teksti: Lauri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti