tiistai 11. kesäkuuta 2019

Härmästä Hollywoodiin

Lähes kaikki tietävät Duudsonit, nuo pohjanmaalaiset rämäpäät, jotka hyppäävät autolla hyppyristä ladon yli ja räjäyttävät oman talonsa liekkimereksi. Mutta keitä oikeasti ovat Jukka, Jarppi, Jarno ja HP, entiset pojat, nykyään jo aikuiset miehet temppujen ja irvistysten takana? Entä mistä tarina sai alkunsa, ja mihin se päättyy?

Duudsonit: Härmästä Hollywoodiin valottaa, mitä Duudsonien temppujen kulisseissa tapahtuu. Jokaisesta neljästä huimapäästä paljastuu uusia puolia ja koskettavaa inhimillisyyttä. Nämä miehet ovat kuin veljeksiä, jotka pitävät toisistaan huolen, kävi miten kävi. Kun kaverille sattuu kuvauksissa jotain, välittyy kotikatsomoihin asti muiden huoli.

Jukka Hildén on nelikon esiintyjä ja Duudsonien kasvot. Hänen vetovoimansa on huomattu aina Hollywoodissa asti. Jarno ”Jarppi” Leppälä on yksipeukaloinen ihmistikkataulu ja ryhmän ”pohojalaasin mies”. Jarno Laasala puolestaan on ryhmä rämän isä, aivot ja intohimoinen kameramestari. On juuri hänen ansiotaan, että jätkät, jotka halusivat vetää sohvaa perässään autolla ja kuvata sen videolle, ovat nyt maailmankuuluja. Hannu-Pekka ”HP” Parviainen on nelikosta ainoa, joka on opiskellut itselleen ammatin. HP ei olekaan opettajana ehkä tavanomaisin, sillä hän on täynnä tatuointeja ja osallistuu Duudsoneiden kuvauksiin aina kun työltään ja lumilautailultaan ehtii.

Voisi siis sanoa, että Jukka tuo ryhmään energiaa ja kansainvälisyyttä, Jarppi letkeää huumoria, Jarno bisnesälyä sekä uusia ideoita ja HP puhdasta iloa. Kirjassa vilahtavat myös luottokuvaaja Tuukka Tiensuu, kaikkien rakastama Jarppiina sekä perheet, ystävät ja muut, joiden ansiosta Duudsonit ovat saaneet tehdä unelmastaan ammatin.

Teksti: Jaana

perjantai 17. toukokuuta 2019

Kirjavaras

Markus Zusakin Kirjavaras on koskettava lukukokemus, kasvutarina ja kurkistus historiaan. Vuonna 2005 (suomennettu 2008) ilmestynyt kirja sijoittuu 2. maailmansodan aikaan ja kertoo Liesel nimisen tytön elämästä muutaman vuoden ajalta. Historiallinen miljöö, mielenkiintoiset henkilöhahmot ja tavallista omalaatuisempi kerrontatyyli saavat kirjasta mielenkiintoisen ja nopeasti luettavan. Kirjan henkilöhahmojen kasvu ja kehitys romaanin edetessä tekevät tarinasta eläväisemmän ja uskottavamman. Esimerkiksi Lieselin ajatusmaailman kehittyminen saa lukijan samaistumaan tähänkin henkilöön paremmin. Tämä koskettava romaani on juuri sinulle tarkoitettu, jos haluat kirjan jonka henkilöhahmot ovat mieleenpainuvia ja jonka juonessa tulee esille myös historiaa. Itse pidän tätä teosta lukemisen arvoisena ja suosittelen sen lukemista!

Teksti: Jenna

maanantai 29. huhtikuuta 2019

Murhaaja-Anders ja hänen ystävänsä

Vastaanottovirkailija Per Persson ja ateistipappi Johanna Kjellander ovat kumpikin joutuneet
tahoillaan elämän heittelemäksi. Jo Perssonin isoisä oli rikas hevoskauppias, mutta menetti kaikki rahansa. Isä puolestaan sai potkut ja tarttui pulloon, jolloin äiti otti mukaansa Per-poikansa, allekirjoitti eropaperit ja vaihtoi takaisin tyttönimeensä Persson ajattelematta lainkaan poikansa nimikohtaloa. Per päätyy jo 16-vuotiaana työskentelemään Club Amore -lemmenhotelliin, eikä aio koskaan kertoa äidilleen, millaisessa paikassa työskentelee.

Kjellanderin isä ja isoisä olivat puolestaan molemmat pappeja. Papin ammatti oli periytynyt suvussa isältä pojalle jo 1600-luvun lopulta asti. Kun pappissukuun syntyikin sitten tyttölapsi, piti isä huolen, että tästä tulisi pappi, mutta tämä myös tietäisi olevansa vääränlainen.

Myöskään Johan Anderson, murhaaja-Anders, ei ole päässyt helpolla: istuttuaan vankilassa koko aikuisikänsä hän pääsee vihdoin 56-vuotiaana vapaaksi. Vanhasta tottumuksesta hän löytää tiensä entiseen Club Amoreen, jossa vastaanottovirkailija yhä työskentelee nyt, kun hotelli tarjoaa aivan tavallista yösijaa tilapäisen rakkauden sijaan. Pappi ja vastaanottovirkailija saavat puolivahingossa käsiinsä rahalähetyksen, jonka murhaaja-Andersin piti saada suoritetusta keikastaan. Yksi asia johtaa toiseen, ja pian pappi keksii kehittää murhaaja-Andersin väkivaltaista ja laitonta mutta tuottoisaa liiketoimintaa entistä tuottoisammaksi. Pian rahaa tulee kolmikolle ovista ja ikkunoista.

Murhaaja-Anders ja hänen ystävänsä on saatavana myös äänikirjana, jossa tämä veijaritarina pääsee kunnolla oikeuksiinsa. Kirjailijalta on suomennettu lisäksi kirjat Satavuotias joka karkasi ikkunasta ja katosi (2011) sekä Lukutaidoton joka osasi laskea (2014).

Teksti: Jaana