perjantai 17. kesäkuuta 2016

Retki rännikadulle ja riippukeinuun – rakennuksia KuopiossaSuunnitteletko kävely- tai pyöräretkeä Kuopiossa? Lainaa kirjastosta mukaan Kuopion arkkitehtuurin opaskartta (2010). Se esittelee rakennuksia aikakausittain. Kartassa on alueita 1700-luvun rännikaduista Vaevasen asuntomessualueeseen.

Laukkuun sujahtaa helposti mainio Outi Vuorikarin kirjanen Johan Vilhelm Snellmanin jalanjäljillä Kuopiossa 1843-1849 tai Juhani Ahon Kuopio 1872-1903. Englanniksi niissä on tiivistelmä. Vuorikari on kirjoittanut kartallisen lehtisenkin Minna Canthin Kuopio. Kanttilasta Canthiaan.

Kaapungin immeisiä
Erinomaisesta Helena Riekin Kuopion kaupungin rakennushistoriasta (2005) kannattaa valikoida kohteita. Kirja on liki 600-sivuinen järkäle! Siihen mahtuu niin valokuva laastinkantaja Maria Ruuskasesta kuin kertomukset lukuisista kaupunginosista Itkonniemestä Haminalahteen.
Rakennushakemiston avulla Riekin kirjasta löytyy tietoa vaikkapa keskuskentästä ja Elsi Borgin suunnittelemasta funkkistalosta. Henkilöhakemisto pursuu kuopiolaisia. Siinä mainitaan mm. merkittävä pohjoismainen kuvataiteilija Ellen Thesleff ja naisasiaa edistänyt Elisabeth Stenius-Aarneenkallio. Kirjailijoita muistetaan Aapelista Maria Jotuniin, mutta esimerkiksi Spede Pasanen ja maankuulu kalakukkoleipuri Hanna Partanen puuttuvat kirjasta.


Yksi Riekin kuvailema arkkitehtuurikilpailun voittaja on Matti Hakalan piirtämä pääkirjasto (1967). Sen kirjahallin pyöreä ”simpukka” kattoikkunoineen kerää ihailijoita ympäri maailmaa. Rakennuksen vaiheista kertovat lisää Kaarina Huttunen ja Seppo Hannula kirjassa Kuopion kaupunginkirjasto 1872-1972.Mietiskelyä riippukeinussa
Arkkitehti C. L. Engel piirsi toimistonsa kanssa Kuopioon kaksi rakennusta. Hänestä Jukka Viikilä kirjoitti hiljattain historiallisen romaanin Akvarelleja Engelin kaupungista (2016). Siitä voi nauttia retken päätteeksi ruohikolla tai riippukeinussa.

Kuopion muuttumisen näkee hyvin valokuvista, jotka on painettu Pekka Kantasen ja Mikko Mäntymäen kirjaan Aikamatka Kuopioon (2009). Esa Ollikainen on kuvannut rakennusten lisäksi puukaupungin pihoja teokseen Puusta kiveksi, arkkitehti Esa Ollikaisen valokuvia Kuopion kaupunkikuvan muutoksesta (2012).

Lukutuokion lomaan sopivat heavy rock –yhtye Verjnuarmun levyltä Pimmeyvvenruhtinas kappaleet Kallavesj’, Lentävä kalakukko ja Harmoo talo.

Teksti: Terhi
Kuva Helena Riekin teoksesta Kuopion kaupungin rakennushistoria (2005, s. 286)