maanantai 18. maaliskuuta 2019

Mitä uutta Minna Canthista? - Kirjoja kaikenikäisille


Tänä vuonna Minna Canthin syntymästä on kulunut 175 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Minnasta on julkaistu useita kirjoja aikuisille, nuorille ja lapsille. Niihin kuuluu ensimmäinen aikuisten romaani ja lasten kuvakirja Canthista.


Aikuisille

Kuva: Kuopion kulttuurihistoriallinen museo
Ensimmäinen Minna Canthista kirjoitettu romaani kuvaa Minnan elämää Jyväskylässä ensin seminaarin opiskelijana, sitten aviovaimona ja äitinä. Kuopiossakin pistäydytään.

Kokoelma sisältää yhdeksän tuntemattomampaa novellia. Hullu-suutari –novelli löytyi käsikirjoituksena Canthin arkistosta. Lääkäri-novelli ilmestyi jatkokertomuksena sanomalehti Pohjalaisessa. Se on julkaistu kirjamuodossa vain Minna Maijalan Canth-väitöskirjassa Passion vallassa. Aikamme johtava Canth-asiantuntija Maijala kertoo esipuheessa Minnan tuotannosta ja sen taustasta.

Canthin näytelmistä, romaaneista ja novelleista on poimittu viitisentoista naisten etunimeä kirjaan, joka esittelee naishahmoja Suomen kirjallisuudessa. Tekijät pohtivat, mitä Minna halusi teoksillaan sanoa. He kertovat myös etunimien historiasta.

Maijala miettii esseissään Minna Canthia ja hänen innoittamanaan luovuuden oikeutusta, mielenterveyttä ja valtaa, rakkauskäsityksiä, sukupuolitettuja tarinoita sekä ihmisarvoa.

Valikoima Canthin keskeisiä ajatuksia hänen näytelmistään, novelleistaan, sanomalehtikirjoituksistaan ja kirjeistään. Suvi Ahola on ryhmitellyt ne aiheittain: lapsuus, rakkaus ja seksi, naiset ja miehet, köyhyys, kirjoittaminen, usko ja epäilys sekä naiseus ja vanheneminen.

Nuorille

Kuva: Victor Barsokevitsch/Kuopion kulttuurihistoriallinen museo
Kirjailija Huotarisen kuvittelemassa kirjeessä Minna kertoo ystävälleen sydänsurustaan ja haaveestaan tulla opettajaksi. Kirjassa on myös hieman tietoa Minnasta. ”Rohkaisee novellien, runojen ja vesiväritöiden voimalla nuoria kurottamaan kohti unelmiaan.”

Lasten kuvakirjoja

Kirjailija Elina Lappalainen asui lapsuutensa Kuopiossa. Tässä kuvakirjassa siskokset Elli ja Hanna tutustuvat luokkansa kanssa Kuopion korttelimuseoon. Sinne on siirretty vanhoja huonekaluja Minnan salongista eli olohuoneesta. Ilona Partanen on tehnyt kirjan kanteen kuvan Kanttilasta, joka oli Minnan koti ja kauppa Kuopiossa. Kirja kertoo Minnasta monipuolisesti. Tekijät nimittävät erästä hänen ominaisuuttaan supervoimaksi ja esittelevät muitakin suomalaisia supernaisia. Mukana on kaksi paperinukkea.

Ensimmäinen kuvakirja, joka kertoo Minna Canthista. Leena Virtanen tarinoi toukokuisesta päivästä vuonna 1888. Sanna Pelliccioni on piirtänyt kuvia Kuopiosta: Minnan kodin ja kaupan sekä Harjulan köyhäintalon. Kirjasta löytyy Minnan kahvikakun resepti ja vinkkejä Minna Canthin ja tasa-arvon päivän 19.3. viettoon.

Elämäkertoja lapsille

Tosikertomus Minnasta alkaa Tampereelta, jossa Miinu pääsee tehtaan kouluun. Kuopiossa hän saa opiskella ruotsinkielisessä Frouvasväen koulussa. Lyhyt tarina kattaa Canthin koko elämän.


Teksti: Terhi

maanantai 4. maaliskuuta 2019

Jee jee Jeppikset


Jeppis ja Jeppis 2 ovat Tommi Liimatan omaelämäkerrallisia romaaneja, tapahtumapaikkana 1980-luvun Pietarsaari eli Jeppis. Liimatta on tunnettu
Absoluuttisen Nollapisteen laulajana, säveltäjänä ja sanoittajana, mutta on lisäksi kirjoittanut useita romaaneja ja sarjakuvakirjoja.

Luin Jeppikset parin kaverin suosittelemana. Molemmat suosittelijat ovat Abso-faneja, mutta itse en ole lukuisista yrityksistä huolimatta vielä ns. päässyt perille bändistä. Jeppis-kirjalla (2014) on mittaa lähes 500 sivua. Kirjan luvut ovat kuukausia pienen pojan elämästä: Syyskuu 1983, Lokakuu 1983 ja niin edelleen. Tommi aloittaa koulunkäynnin, muodostaa kaverisuhteita, leikkii pihaleikkejä poikaporukoissa ja innostuu vähitellen musiikista.

Ensimmäisen Jeppiksen lukeminen kesti kauan, ja vasta viimeisissä luvuissa pääsin kiinni arkisia asioita tarkasti kuvailevaan kirjoitustyyliin. Samastuminen pienen pojan kertojanäkökulmaan oli haastavaa. Antoisinta kirjassa oli orastavan musadiggailun kuvaus ja lapsen innostus rockmusiikkia (ja pakko mainita, etenkin KISS-bändiä) kohtaan. Vaikka aluksi Jeppis tuntui ajoittain puuduttavalta, oli kirjan loppuun päästyä olo: ”Ei hitsi, nytkö tämä loppui?”

Eipä hätää, sillä jatko-osa Jeppis 2 ilmestyi vuonna 2016. Se keskittyy entistä enemmän Tommin musiikkiharrastukseen niin soittajana kuin fanina: Tommilla on kavereidensa kanssa lukuisia bändiviritelmiä, ja niiden demoja kuulemma löytyy ihan oikeasti kuunneltavaksi Spotifysta.

Pidin Jeppiksen kakkososasta enemmän kuin ykkösestä. Siinä oli minulle enemmän tarttumapintaa musiikkifaniuden myötä: KISS ei ole enää ainoa oikea, vaan Tommi tutustuu myös 60-luvun bändeihin. Lopulta kävi niin, että luin Jeppis kakkosta muiden lukemieni kirjojen välipalakirjana: luin luvun tai pari kerrallaan, enkä halunnut sen päättyvän (sivuja on 568).

Ja edelleen voi todeta: ”Eipä hätää”, sillä Tommi Liimatalla on työn alla Jeppis kakkosen jatko-osa 'Rollo'. Nokkelimmat pokkelimmat teistä saattavatkin jo arvata, että tiedossa on maisemanvaihdos…

Teksti: Laura