perjantai 30. syyskuuta 2016

Paul, Gill: Kuninkaallisia rakkaustarinoita
Kuninkaalliset perheet ovat olleet viime vuosina enemmän pinnalla eri medioissa. Eikä ihme sillä uusia kruununperillisiä on syntynyt muun muassa Ruotsiin ja Isoon-Britanniaan. Olemme myös saaneet seurata sivusta kuninkaallisia häitä, joista loistoa ja hohdokkuutta ei ole puuttunut. Julkisuus on ollut kaikkiaan suurimmaksi osaksi positiivista, vaikka muun muassa häiden kustannukset ovatkin välillä saaneet osakseen kritiikkiä.

”Suhde oli monien vuosien ajan epätyypillinen ja varmasti molemmille hankala, mutta he eivät epäröineet koskaan, sillä heidän yhteytensä oli niin voimakas.”


Vaikka viimeisimpien avioliittoon johtaneiden parisuhteiden alkutaival ei välttämättä ole ollutkaan helpoin mahdollinen, jokainen niistä on kuitenkin luultavimmin solmittu rakkaudesta. Aiemmin rakkauden edelle menivät mm. poliittisten suhteiden ylläpito ja valtakunnan laajentaminen. Tulevan puolison piti myös olla taustaltaan ja arvoltaan sopiva kumppaniksi, minkä seurauksena rakastajia ei katsottu hovissa pahalla. Joskus aviopuoliso saattoi jäädä jopa rakastajan varjoon. Tärkeää oli myös se, ettei kansa ollut kuninkaallisen kumppania tai rakastajia vastaan. Se nimittäin kompensoi kansan luottamusta hallitsijaan sekä hänen suosiotaan.
”Aateliset paheksuvat, porvaristo on raivoissaan ja jopa protestantit, jotka toivoivat hyötyvänsä tästä tilanteesta, ovat yhtä mieltä siitä, että Baijerin kuningas on menettänyt järkensä.”
Gill Paulin on kerännyt kirjaansa tarinoita kuninkaallisista, joista jokainen herättää mielenkiintoa ja on omalla tavallaan erilainen. Osa niistä on useille hyvinkin tuttuja kuten esimerkiksi Venäjän tsaari Nikolai II ja suurherttuatar Aleksandran traaginen tarina. Joukosta löytyy myös vähemmän tuttuja tarinoita kuten esimerkiksi Portugalin kuningas Pietari I:n ja hovineito Inês de Castron. Tarinoista käy ilmi kuinka rakkauden vuoksi ihmiset ovat valmiita tekemään mitä vain muun muassa luopumaan kruunustaan. Kirjan tarinat ovat sopivassa suhteessa surullisia.


Teksti: Meeri

maanantai 19. syyskuuta 2016

Rakas päiväkirja


Luin tänään (tai no oikeestaan luin yöllä) loppuun Terhi Rannelan kirjan Läpi yön. Se kerto lukioikäisestä Mariasta, joka haluaa isona kirjailijaksi. Läpi yön on niinku Marian päiväkirja. Se Maria asuu pienessä tuppukylässä ja sillä on alkoholisti-isä ja muutenkin vaikeeta. Siinä kirjan alussa se yrittää itsemurhaa, mut ei koko kirja ollu mitenkään hirveen synkkä. Sillä Marialla oli paljon hyviä asioita elämässä: bestis Tiija, koira Tessu, lukeminen ja kirjottaminen.

Luin siis kirjan joskus kolmelta yöllä loppuun, kun en pystyny lopettaan sitä kesken!

Anyway, ihan parasta oli, miten se Maria kirjotti novelleja ja romaanikäsiksiä koko ajan ja lähetti niitä sen juttuja joka paikkaan. Se oli ihan hirveen rohkee! Muutenkin tuntu, et jos mä ja Maria oltais eletty samassa paikassa samaan aikaan, me oltais oltu kavereita. Melkein unohtaa, ettei sitä Mariaa oo oikeesti olemassakaan.Teksti: Ella P. 

keskiviikko 7. syyskuuta 2016

Frida Kahlo – rakkauden ja kivun taiteilija

Kuopion kaupunginteatteri esittää näytelmää Frida. Tämä Anne Rautiaisen kirjoittama ja ohjaama näytelmä kertoo meksikolaisesta taidemaalarista Frida Kahlosta (1907-1954). Hänen elämästään ja taiteestaan kirjoitettuja teoksia löytyy Kuopion kaupunginkirjastosta. Korvien iloksi voi lainata Frida-elokuvan musiikkia.

(Kuva: Kuopion kaupunginteatteri)

Kahlo tunnetaan väkevistä maalauksistaan ja toteamuksestaan: ”Elämässäni on ollut kaksi onnettomuutta: raitiovaunu ja Rivera.” Frida loukkaantui, kun bussi ja raitiovaunu törmäsivät.  Taidemaalari Diego Riveran kanssa hän avioitui kahdesti. 

Taiteilijan päiväkirja piirroksineen ja runoineen on julkaistu teoksessa Frida Kahlo: Taiteilija Frida Kahlo, paljastava omakuva. Espanjantaitoinen voi lukea päiväkirjan siitä alkukielelläkin.
Näin alkaa Pentti Saaritsan suomentama Kahlon runo:
Kokeilen kyniä jotka on teroitettu
  siihen ääripisteeseen joka
katsoo aina eteenpäin:
Vihreä – haalea hyvä valo
Solferino – atsteekkien TLAPALI
  vanha
viikunakaktuksen veren väri,
kaikkein
elävin ja iäkkäin

Neljäsosa Frida Kahlon tuotannosta oli esillä Helsingissä 1990-luvulla. Tästä näyttelystä tehtiin kirja Frida Kahlo. Helsingin kaupungin taidemuseo 1997. Maalauksista kiinnostunut voi ihailla Fridan taidetta myös Erika Billeterin ja Marianne Huhtasen toimittamasta teoksesta Taide-expo, kansainvälinen taidekirja. 
Andrea Kettenmannin kirja Frida Kahlo 1907- 1954, pain and passion esittelee maalauksien lisäksi valokuvia Kahlosta ja hänen kodistaan.

Erityisen upeita värivalokuvia Fridasta sekä hänen hedelmä- ja kasvitauluistaan sisältyy kirjaan Frida Kahlo’s garden. Edward Lucie-Smithien teos Latin American art of the 20th century tarkastelee Kahlon maalauksia osana maanosansa taidesuuntauksia.
Tuorein Kahlo-elämäkerta Kuopion kaupunginkirjastossa on Zena Alkayatin kirjoittama ja Nina Cosfordin kuvittama kirjanen Frida Kahlo. He esittävät Kahlon elämän sarjakuvamaisesti englanniksi. Perusteellista elämäkertaa kaipaava uppoutuu Hayden Herreran teokseen Frida Kahlo

Romaanissa Pyhän lehden kirja F. G. Haghenbeck tarjoaa tiedon ja mielikuvituksen ohella ruokareseptejä. Kahlon nuorempi sisar Christina pääsee ääneen Barbara Mujican romaanissa Frida

Frida-musiikkia on Kuopion kaupunginkirjastossa tarjolla Elliot Goldenthalin cd-levyllä Frida Kahlo, music from the motion picture.

Teksti: Terhi
Kuva: Kuopion kaupunginteatteri