maanantai 13. huhtikuuta 2015

Viimeinen suuri seikkailu


Emma Hooper: Etta ja Otto ja Russell ja James

Otto
Olen lähtenyt. En ole koskaan nähnyt merta, joten menen sen rantaan. Älä ole huolissasi, jätin auton sinulle. Voin kävellä. Yritän muistaa tulla takaisin.

Sinun (ikuisesti)
Ettasi

82-vuotias Etta Kinnick herää eräänä aamuna aikaisin, ottaa mukaansa hiukan rahaa, lämpimiä vaatteita, suklaata, kyniä, postimerkkejä ja miehensä Oton kiväärin ja lähtee kävelemään 3 200 kilometrin matkaa meren rantaan. Ensimmäiset kilometrit omien peltojen halki taittuvat hetkessä.

Otto löytää herättyään keittiöstä vaimonsa kirjeen ja pinon reseptikortteja. Hän pohtii, pitäisikö hänen pukea saappaat ja takki ja lähteä etsimään Ettaa. Otto kuitenkin nousee vain katsomaan karttapallosta kuinka pitkä matka Etalla on edessään. Kun viikkoa myöhemmin Etalta tulee toinen kirje, Otto alkaa merkata karttapalloon Etan reittiä.

Muutamaa kuukautta aiemmin Etta on alkanut nähdä Oton unia omiensa sijasta. Yhtäkkiä hän seisoo meressä housut jalassa, harmaan rannan edessä, veri ulottuu polviin, joka puolella on huutavia miehiä ja siinä hän seisoo lusikka tai pyyheliina kädessä. Yö yön jälkeen. Manitobassa Etta nukkuu sinappipellossa ja näkee unta veneistä ja pojista ja miehistä, jotka vetävät vettä henkeen. Kun Etta herää, hänen vieressään on kojootti. Kojootti lähtee seuraamaan Ettaa ja Etta nimeää sen Jamesiksi.

Oton on pakko opetella laittamaan ruokaa ja leipomaan. Kun hän saa kanelipullat onnistumaan ensimmäistä kertaa, hän menee viemään niitä naapurin Russellille. Kun miehet ovat kahvitelleet tuoreen pullan kanssa, Russell paljastaa, että Etta jätti kirjeen myös hänelle. Russell ei ole saanut kerrottua asiasta aiemmin, koska hän on Otolle vihainen siitä että Otto päästi Etan lähtemään.

Rohkeutta kerättyään Russell tulee keskellä yötä vaatimaan, että Otto lähtee hänen kanssaan hakemaan Etan takaisin kotiin. Russell raivostuu kun Otto kieltäytyy ja lähtee yksin. Russell on huolissaan Etasta, sillä Etta on alkanut unohdella asioita. Välillä hän ei muista edes kuka on.

Kaikki asiat eivät ole kuitenkaan kadonneet Etan muistista. Etan kulkiessa kohti merta, menneisyys kiertyy auki ja siinä on osansa Etalla ja Otolla ja Russellilla ja Jamesilla.

 Etta ja Otto ja Russell ja James on koskettava ja kaunis tarina muistamisesta ja unohtamisesta. Se on Iso-Britanniassa asuvan kanadalaisen muusikon ja kirjailijan, Emma Hooperin, esikoisromaani.

Heidi