perjantai 20. maaliskuuta 2015

Kulttuurien välissä


Chimanda Ngozi Adichie: Kotiinpalaajat
Jhumpa Lahiri: Tulvaniitty

Julia ja Romeo Nigeriassa ja Intiassa

Nigerialainen Ifemelu päättää muuttaa Yhdysvalloista takaisin Nigeriaan. Nigeriassa ihonväri ei ole merkinnyt hänelle mitään, mutta Yhdysvalloissa häntä arvioidaan sen perusteella. Blogissaan Ifemelu havainnoi mustana afrikkalaisnaisena Yhdysvaltoja.

Ifemelusta ja hänen nuoruudenrakastetustaan Obinzesta kertoo Chimamanda Ngozi Adichie romaanissaan Kotiinpalaajat. Obinze ei pääse Ifemelun lailla Yhdysvaltoihin opiskelemaan vaan joutuu laittomaksi siirtolaiseksi Lontooseen.

Rakkautta ja sortoa

Myös Jhumpa Lahiri kertoo Yhdysvaltoihin muuttaneesta opiskelijasta. Hänen romaanissaan Tulvaniitty on kolme päähenkilöä: veljekset ja toisen veljen vaimo. He varttuvat Intiassa.

Sekä Adichie että Lahiri kirjoittavat ihmisistä kulttuurien välissä. Kumpikin kuvaa suuria tunteita, Adichie romanttista rakkautta, Lahiri myös velvollisuudentuntoa ja kiintymystä lapseen. Adichien teksti pursuaa mehevästi, kun taas Lahirin tyyli on pidättyväinen.

Kotiinpalaajat- ja Tulvaniitty –romaanien  henkilöt elävät osana yhteiskuntaa. Ifemelu ja Obinze kokevat sotilashallinnon ja kapitalismin, intialaiset veljekset syntyvät keskelle eriarvoisuutta. Toinen veljeksistä liittyy kommunistiseen liikkeeseen.

Terhi