keskiviikko 12. huhtikuuta 2017

Syvällä maan sisällä
Tohtori Rose Franklin on päässyt tutkimaan seitsemäntoista vuotta aiemmin löytynyttä artefaktia, jonka armeija on luovuttanut Chicagon yliopistolle. Häntä haastatellaan alustavan raporttinsa tuloksista, mutta haastattelijaa kiinnostaa myös Rosen ensimmäinen kohtaaminen löydöksen kanssa. Ollessaan 11-vuotias Rose meni tutkimaan sini-vihreää hohdetta metsässä, tippui valtavaan monttuun ja löysi kyseisen artefaktin. Palomiehet nimittäin pelastivat hänet montusta valtavan metallikäden päältä. Tutkittuaan jättiläiskättä tohtori Franklin on päätellyt, että lähes seitsemänmetrinen, pääasiassa iridiumista valmistettu hohtava käsi ei ole ihmisten tekemä.

Yhdysvaltain armeijan helikopterilentäjä, ylivääpeli Kara Resnik vastailee vastentahtoisesti haastattelijalle, joka haluaa tietää, mitä juuri päättyneellä NATOn tehtävällä Turkissa tapahtui. Haastattelija ei suostu kertomaan itsestään mitään, ja hän kyselee ärsyttävästi henkilökohtaisuuksia. Lopulta ylivääpeli Resnik kertoo, että heidän helikopterinsa sammui maasta tulevan hohteen kohdalla. Kopteri tippui maahan ja paikalliset auttoivat heidän ulos koneesta. Hohde tuli valtavasta kraatterista, jonka pohjalla oli metallinen laiva tai sukellusvene. Siltä se ainakin näytti.

Sitten haastateltavana on taas tohtori Franklin, joka kertoo, että kyynärvarsi saapui kaksi päivää sitten Turkista ja se on yhdistetty kämmeneen. Osat kiinnittyivät toisiinsa kuin magneetin vetäminä. Tohtori Franklin on vakuuttunut siitä, että metallisia ruumiinosia löytyy vielä lisää ja että niistä saa rakennettua ihmishahmon. Hän aikoo kehittää menetelmän jolla muut osat löytyvät. Ainoa ongelma on lisärahoituksen saaminen. Salaperäinen haastattelija lupaa tohtori Franklinille kaiken mitä hän tarvitsee: tarvikkeet, työryhmän ja isommat tilat. Tohtori Franklin ei halua tietää, kenen valtuutuksella.

Näin alkaa metallisen jättiläisen kokoaminen Kanadalaisen Sylvain Neuvelin esikoisteoksessa Uinuvat jättiläiset. Kirja koostuu nauhoitetuista haastatteluista ja keskusteluista, joita mystinen kertojahahmo kokoaa. Tarina avautuu poikkeavasta rakenteesta huolimatta erittäin hyvin ja pitää jännityksen yllä kirjan loppuun asti. Uinuvat jättiläiset on viihdyttävä ja nopeasti luettava science fiction -kertomus. Se sopii hyvin genreen tutustuville. Kirjailija on saanut selvästi vaikutteita viime vuosien sci-fi -kirjoista ja -elokuvista, mutta hän on onnistunut tekemään niistä omanlaisiaan. Onnistuneesta esikoiskirjasta kertoo myös se, että Uinuvista jättiläisistä ollaan tekemässä elokuvaa.


Teksti: Heidi