maanantai 21. heinäkuuta 2014

Chantel Lysette kohtaa enkeleitä


Amerikkalainen Chantel Lysette kykenee aistimaan enkeleiden läsnäolon. Näin ei aina ollut.
Kuiskauksia enkeleiltä – kirjassaan Lysette kertoo elämänsä vaiheista ja kamppailuistaan, uskoako enkeleihin ja enkeleitä.

Lysetten elämä on kaikin puolin raunioina (vanhemmat ovat kuolleet, työpaikka, asunto ja säästöt menneet), kun hän vihdoin alkaa vastahakoisesti kuunnella, mitä asiaa enkeleillä hänelle on. Arkkienkeli Gabriel on jo aiemmin yrittänyt saada tätä nuorta naista kuuntelemaan, mutta Chantel onkin ’kova luu’. Hän vastustaa vimmatusti ja ruminkin sanankääntein moisia taivaallisia yhteydenottoja. 
”Älä anna periksi, Chantel. Pysyttele kärsivällisenä.” Arkkienkeli Rafael lausui nämä sanat usein niinä hetkinä, kun vain itkin itkemistäni. 

”Luuletko tosiaan, että olisimme opastaneet sinut näin pitkälle vain jättääksemme sinut sitten pulaan?” kysyi (arkkienkeli) Gabriel eräänä yönä. Vastasin, että en olisi lainkaan joutunut tähän tilanteeseen, ellen olisi kuunnellut heidän neuvojaan. ”Kyllä olisit”, hän vastasi ankaralla äänellä. ”Kaikki tämä on osa Jumalan suunnitelmaa. Aivan kaikki.”
Pikku hiljaa Chantel myöntyy kommunikoimaan enkeleiden kanssa. Kirjassaan hän kuvaa myös, millä tavoin ihmissielu on olemassa Hengen maailmassa. Ihmissielu suunnittelee tarkkaan oman maanpäällisen vaelluksensa yhdessä enkeleiden kanssa. Enkelit varoittavat, jos ihmissielu yrittää laatia elämänsä maan päällä liian haastavaksi. Lopullisen hyväksynnän suunnitelmalle antaa Jumala tai Alkulähde, miksi kukin haluaa Häntä nimetä.

Lysette kehottaa ihmisiä hakemaan yhteyttä enkeleihin. Hän paljastaa, ettei suojelusenkeliä ole, vaan jokaisella ihmisellä on oma enkeli, joka on hänen kanssaan jo elämänsuunnitelmaa tehdessä sekä koko hänen elämänsä ajan. Oma enkeli ja opasenkelit ohjaavat ihmistä toteuttamaan suunnitelmansa mahdollisimman tarkoin. Siihen voi kuulua menetyksiä, pettymyksiä, kärsimystä ja tuskaa kuten onnea, iloa ja menestymistä. Lysette tähdentää: enkelit eivät saavu ’korjaamaan’ ihmisen pieleen mennyttä elämää, mutta he kyllä lohduttavat, kannustavat ja ohjaavat parempaa kohti.

Kuiskauksia enkeleiltä on tavattoman mielenkiintoinen, ellei ’hiuksia nostattava’ kirja. Välillä kirjan lukemisessa pitikin pitää paussia, koska Lysetten kertomat ja kuvaamat asiat ovat niin – niin uskomattomia!

Enkelikoodi -kirjassa kirjailija kuvaa tarkemmin, kuinka päästä yhteyteen enkeleiden kanssa. Lysetten mukaan enkelit ovat aina hyvää tahtovia ja tarkoittavia. Jumala on tarkoittanut enkelit avuksi ihmisille täällä maan päällä.

Pirre

maanantai 7. heinäkuuta 2014

Menneisyyden vankina


Anne Enright: Valvojaiset

Joskus saattaa käydä niin, että menneisyys sotkee perinpohjaisesti nykyisyyden. Näin käy
39-vuotiaalle Veronicalle Anne Enrightin kirjassa Valvojaiset.

Kirjan kertojaminä Veronica on varttunut katolisessa kaksitoistalapsisessa Hagartyn suurperheessä.

Kaikki isot perheet ovat samanlaisia. Joskus juhlissa tai pubeissa tapaa ison perheen lapsia, heidän kanssaan esittäydytään ja sitten murehditaan…

Aina on yksi juoppo. Aina on joku, johon on lapsena sekaannuttu. Aina on mahtava menestyjä eri maissa sijaisevine monine taloineen, joihin ei koskaan kutsuta ketään. On salaperäinen sisar.

Romaani alkaa perheen hulttioveljen itsemurhasta. Vanha, poissaoleva äiti, sekä yhteen kokoontuvat sisarukset valmistautuvat hautajaisiin. Veronican tehtäväksi jää saattaa ruumis Lontoosta kotiin Dubliniin. Matka ja tulevat hautajaiset saavat Veronican mielen kuohuksiin. Menneisyys tulee lähelle. Veronica etääntyy aviomiehestä Tomista, ja jopa tyttäret Rebecca ja Emily tuntuvat yhdentekeviltä.

Veronica tekee aikamatkaa, jota hän osin itse käsikirjoittaa. Aikamatkan aikana kuolleen veljen raiteiltaan suistuneen elämän syyt alkavat pikkuhiljaa selkeytyä.

Veljeni kuoleman siemenet kylvettiin monia vuosia sitten. Se, joka kylvi ne, on ollut jo pitkään kuolleena – ainakin minä niin ajattelen.

Vaikuttavatko isoäiti-Adan tekemät menneisyyden valinnat nykyhetkeen? Olisiko elämä edennyt toisin, jos Ada olisi valinnut aviomieskandinaateista toisen – Lambert Nugentin Charles Spillanen sijaan? Kahlitseeko suku? Kuinka pitkään perheen menneisyys voi piinata?

Veronica huomaa, että edellytys oman elämän jatkamiselle on oman minän löytäminen. Ja oman minän pystyy löytämään vain kohtaamalla menneisyytensä ja tuomalla julki sinne kätketyt salaisuudet, häpeällisetkin.

Valvojaiset on arvoituksellinen ja ajatuksia herättävä romaani. Se ei päästä lukijaansa helpolla. Kirjassa on useita aikatasoja, joiden avulla Enright kuljettaa päähenkilöä suvun historiassa.  Juoni pitää kuitenkin lukijan valppaana. Välillä tarina etenee dekkarimaisesti. Kieli on sujuvaa, ja se kääntyy tarvittaessa myös ronskiksi. 

Anne Enright on vuonna 1962 syntynyt irlantilainen kirjailija. Valvojaiset voitti vuonna 2007 Booker-palkinnon. Kirjailijalta on suomennettu myös romaani Unohdettu valssi.

Aira