perjantai 23. marraskuuta 2018

Piru Jumalan selän takana

Kaikista lukemistani kirjoista J.P. Koskisen Ystäväni Rasputin (2013) on yksi niistä harvoista romaaneista, jotka ovat todella jääneet kummittelemaan. Teos sijoittuu monitasoisesti ennen ja jälkeen Venäjän Helmikuun vallankumouksen (1917). Kuten teoksen nimestä jo kuulee, yksi tärkeimmistä henkilöhahmoistamme on yksi kiistellyimmistä historiallisista henkilöistä: Ortodoksimunkki Rasputin, joka palveli Venäjän viimeistä tsaariperhettä. On myös sanottu, että kun Rasputin yritettiin tappaa, hän ei kuollutkaan. Ei myrkkyyn, puukkoon eikä luotiinkaan.

Tässä teoksessa kertojamme on nuori Vasili-niminen poika. Vasili jää yksin äitinsä kuoltua viimeisellä pyhiinvaellusmatkallaan. Niin Rasputin löytää pojan tien varresta ja ottaa tämän siipiensä suojaan. Tästä alkaa Vasilin kuoppainen tie Venäjän rakastetuimman ja vihatuimman munkin oppipoikana.  

Tarinan aikana Vasili kohtaa ihmisiä aina Rasputinin uskollisista seuraajista sekä perheestä tuon vihamiehiin ja lopulta jopa itse Tsaariperheeseen. Nuori kruununperijä tsarevitš Aleksei sairastaa hemofiliaa (verenvuototautia) ja Rasputin on ainoa joka voi pysäyttää Aleksein sisäiset verenvuodot. Ensimmäisellä vierailullaan Tsaariperheen luona Vasili kohtaa nuoren suuriruhtinattaren, nimeltään Anastasia. Kaksikon välille kehittyy hellyyttävä ystävyys, mutta miksi Vasili ei ole koskaan kuullutkaan kuudennesta Romanovista?

Koskinen kuvaa kirjan tapahtumia selkeästi ja pitää henkilöhahmot lukijalle läheisenä mutta silti etäisenä ja niin monitahoisina, että heistä oppii jatkuvasti uusia puolia. Vuosien edetessä ja Vasilin varttuessa hänen maailmankuvansa kasvaa, samalla kuitenkin hänen sisäinen kertojansa alkaa murtumaan ja se näkyy kerronnassa. Mysteerit ja historia kulkevat käsi kädessä takaa-alalla. Mitä pidemmälle kirjassa etenee, sitä pidemälle sitä haluaa pitkittää. Seuraava asia minkä huomaa on bolševikkien valtaannousu.

Juonenkäänteet vaihtelevat järkytyksen ja sydänsurun välimaastossa ja lopputuloksen ollessa tiedossa ei osaa arvatakaan mitä matka sitä kohti tuo tullessaan... Aiheenahan teos käsittelee yhtä historiamme tunnetuimpia sekä kiistellyimpiä henkilöitä ja hänen elämäänsä, vaikkei suoraan. Vaikkakin suurin osa teoksesta on fiktiota se on pohjattu vahvoilla perustuksilla oleville faktoille ja todellisiin ihmisiin, paikkoihin ja tapahtumiin. Teos sopii historian ystäville mutta se ei jätä epäselväksi mitään sillekään, joka ei ole niin kiinnostunut menneistä asioista.

Teksti: Ofimia