maanantai 26. kesäkuuta 2017

P R I D E


                      Maaginen tarina ystävyksistä, jotka löytävät salaperäisen kasvin, jonka avulla sukupuoli muuttuu toiseksi silmänräpäyksessä. Pojissa sukupuolet, sukupuoliroolit ja seksuaalisuudet sekoittuvat moneen otteeseen. Nopealukuinen nuorten aikuisten romaani miellyttää myös aikuista lukijaa syvällisellä teemojen käsittelyllään.

                      Tutustu lesboetsivä Renate Kressiin! Frankfurtissa murhataan brutaalisti seksuaalivähemmistöön kuuluvia naisia, mutta poliisi on hampaaton. Onneksi Renate Kress pelastaa päivän. Viihdekirjallisuutta, joka toimii myös matkakirjallisuutena. 

                      Ilmestys kertoo kahden erilaisen naisen, Johannan ja Sanjan, rakkaustarinan. Kirjallisuuden opiskelija Johanna rakastaa palavasti Sanjaa, mutta Sanjan Johannaakin suurempi  intohimo on tanssi. Riipivässä suhteessa kumpikin pakenee vuorollaan yhteisestä asunnosta naapurin Pietarin luokse. Ilmestys on kasvukertomus ja psykologinen ihmissuhdekuvaus.

                      Detroit on romaani jääkiekosta, kaukaloväkivallasta ja ystävyydestä. Ennen kaikkea se on romaani rakkaudesta, joka ei asetu jääkiekkomaailman raameihin. Detroit on kipeä ja raastava romaani. Lukuelämys, joka ei unohdu. 

                      Tampereella asuva homomies Mikael ottaa takapihalleen harhailleen peikon hoiviinsa hetken huumassa, mutta joutuu pian toteamaan itse jääneensä lumoavan peikon vangiksi. Klassikoksi noussut Ennen päivänlaskua ei voi -romaani esittelee vaihtoehtoisen maailmanjärjestyksen, jossa kansantaruista tutut peikot ovat luonnontieteellinen fakta.


Prideviikon lukuhaasteesta voit lukea Yöpöydän kirjat -blogista.


Teksti: Ella

torstai 15. kesäkuuta 2017

Pyhiinvaellus Walesissa


Liisa Seppäsen kerronta on syvällistä ja hauskaa yhtä aikaa. Lukija tempautuu mukaan pienten kylien kirkkoihin ja pubeihin, lammaslaitumille ja vanhojen luostarien sijoille. Kohdatut ihmiset - keskiajan pyhimykset ja satunnaiset vastaantulijat - jättävät jäljen ja avaavat "pienten tekojen" merkitystä. Kun ulkoinen matka etenee askel askelelta, syvenee myös tietoisuus sisäisestä matkasta, elämän pyhiinvaelluksesta.

"Pyhiinvaellus on elämä pienoiskoossa. Sillä on alku ja loppu, tarkoitus ja toive perille pääsystä. Siihen kuuluu iloa ja pettymystä, voiman ja väsymyksen aikoja, yksinäisiä taipaleita ja matkakumppaneita, joista jotkut vain käväisevät rinnalla, jotkut pysyvät mukana pitkään. Tiellä ei asuta, tiellä kuljetaan", Seppänen kirjoittaa. 

Teksti: Tiinamaanantai 5. kesäkuuta 2017

Joka tulella leikkiiTess Gerritsen: Joka tulella leikkii


Tuli
Julia Ansdell ostaa roomalaisesta antikvariaatista nuottivihkon, jonka välistä hän löytää tuntemattoman säveltäjän Incendio-nimisen kappaleen. Kappale on todella vaikea soitettava jopa kokeneelle viulistille, millainen Juliakin on. Julian soittaessa kappaletta ensimmäistä kertaa tapahtuu jotakin kauheata: Julian kolmevuotias tytär muuttuu tunteettomaksi tappajaksi…
Läheiset epäilevät Julian mielenterveyttä, kun hän väittää kolmevuotiaan tyttärensä kykenevän suoranaiseen pahuuteen. Julia alkaa pelätä omaa lastaan. Koska väkivallanteot tapahtuvat aina silloin kun Julia on soittanut löytämäänsä kappaletta, hän alkaa selvittää kappaleen alkuperää ja historiallista taustaa. Roomalainen antikvariaattikauppias murhataan pian sen jälkeen kun Julia on kysynyt lisätietoja kappaleesta. Jäljet sekä Incendion alkuperän selvittäminen näyttävät pysähtyvän tähän kunnes Julia huomaa nuottivihkon takakannesta venetsialaisen osoitteen. Venetsiassa jäljet johtavat toisen maailmansodan juutalaisvainoihin. Juttuun kytkeytyy myös sotarikollisen lapsenlapsi, josta on tulossa Italian seuraava pääministeri.
Tess Gerritsen on itse säveltänyt kappaleen Incendio, ja sen esittää kansainvälisesti tunnettu viulisti Yi-Jia Susanne Hou.

Teksti: Sirkka