perjantai 30. lokakuuta 2015

Kylmä saari


Vann,David: Kylmä saari

Irene ja Gary asuvat Alaskassa järven rannalla. Koko elämänsä täydellistä paikkaa etsineelle Garylle rannalla asuminen ei riitä, hän haluaa rakentaa hirsimökin saareen ja asua siellä. Irene ei innostu mökistä saaressa, eikä oikeastaan haluaisi edes asua Alaskassa, mutta ajattelee että saarella he voisivat kenties vielä pelastaa rakoilevan avioliittonsa. 

Ensimmäinen reissu hirsien kuljettamiseksi saarelle osuu kylmään ja sateiseen päivään ja Gary ja Irene kylmettyvät ja sairastuvat molemmat. Irenellä flunssa vain pahenee ja hän alkaa kärsiä voimakkaasta päänsärystä, johon särkylääkkeet eivät auta. Lääkäri epäilee poskiontelotulehdusta, mutta ei kuitenkaan löydä röntgenkuvasta minkäänlaista tulehdusta. Siitä huolimatta Irenen päänsärky yltyy.

Irenen ja Garyn tytär Rhonda tuo äidilleen voimakkaita särkylääkkeitä jotka tainnuttavat hänet. Rhonda on huolissaan äidistä ja hän yrittää saada veljensä Markin käymään päivittäin äidin luona. Mark asuu lähes vanhempiensa vieressä, mutta kiireisiin vedoten kieltäytyy Rhondan pyynnöstä. Gary taas ei ehdi huolehtimaan vaimostaan, koska hirsimökki on saatava alulle.

Päänsärky lamauttaa Irenen. Hän ei pysty syömään, eikä nukkumaan. Särkylääkkeet turruttavat, mutta eivät poista kipua. Kipu saa Irenen muistot lapsuudesta, äidin kuolemasta ja hänen ja Garyn suhteesta palamaan kirkkaasti. Miten hän päätyikään sieltä tähän? Ja mitä hänelle ja Garylle on tapahtunut?

Kylmä saari on kertomus tyytymisestä ja katkeroitumisesta. Itsensä kadottamisesta ja toteutumatta jääneistä haaveista. Ja siitä kuinka seuraava sukupolvi toistaa vanhempiensa virheitä.

Heidi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti