torstai 11. toukokuuta 2017

Luminainen

Leena Lehtolainen: LuminainenMaria Kallio (poliisi) on naimisissa Antti Sarkelan kanssa. He menivät naimisiin viime kesänä. He asuvat Espoossa vanhassa talossa. Maria Kallio on töissä poliisissa ja hänen pomonsa on Jyrki Taskinen. Maria tekee eniten töitä Pertti Strömin (Marian vanhan koulukaveri) ja Pihkon kanssa.


On joulukuun alku ja kova lumisade. Maria Kallio on kutsuttu Rosbergan kartanoon puhumaan rikoksista, jotka kohdistuvat naisiin. Rosbergan kartanon omistaa Elina Rosberg, psykologi ja psykoterapeutti. Hän on perustanut sinne keskuksen, jossa järjestetään kursseja naisille. Nyt siellä on menossa itsepuolustuskurssi. Tapahtumassa Maria Kallio puhuu Johanna Säntin kanssa, jolla on ongelma miehensä kanssa, koska mies ei anna hänen tavata lapsiaan. Johanna kuuluu yhteen maamme tiukimmista lestadiolaisista seurakunnista. Johanna asuu pienessä kunnassa Pohjois-Suomessa, jossa melkein kaikki ovat lestadiolaisia. Myös kunnan lääkäri ja poliisit ovat lestadiolaisia. Niinpä Johanna ei saa apua keneltäkään.


Maria Kallio ja Antti Sarkela viettävät joulua kahdestaan. He käyvät hiihtämässä, lukevat kirjoja ja syövät suklaata. Joulun jälkeen Maria palaa töihin. Juuri kun hän ehti töihin, puhelin soi. Soittaja on Aira Rosberg, Elina Rosbergin täti. Aira aloittaa puhelun: Elina on kadonnut!


Aira Rosberg on nähnyt Elinan viimeksi tapaninpäivänä noin kymmeneltä illalla. Niina Kuusinen, pianisti ja Elinan kurssilainen, kertoo myös että on nähnyt Elinan viimeksi tapaninpäivän iltana päivällisellä, ehkä joskus kahdeksan maissa. Joona Kirstilä, runoilija ja Elina Rosbergin miesystävä, sanoo nähneensä Elinaa aatonaattona iltapäivällä.


Nuuksion metsästä on löytynyt naisen ruumis yöpuvussa. Hiihtäjä löysi ruumiin ladun varresta. Ruumis makaa tiheän kuusen alla. Vain toinen jalka on näkyvissä. Ruumiin päällä on vaaleanpunainen aamutakki, joka on jäätynyt vartaloon kiinni. Ruumiissa ei näy väkivallan merkkejä. Ruumis on selvästi Elina Rosberg!


Pari päivää myöhemmin Aira Rosbergia iskettiin karhupatsaalla, joka oli portin koristeena. Hän oli noussut autosta avaamaan porttia. Onneksi oli vain vähän pakkasta ja Airalla oli paksu turkki päällään. Niinpä hän ei paleltunut kuten Elina, vaikka olikin maannut pari tuntia ulkona.


Miksi joku haluaisi murhata Elina ja Aira Rosbergin? Palaako heidän menneisyyteensä kummittelemaan?


Kylmä mutta kaunis, ”Luminainen” on neljäs selkokielelle mukautettu Leena Lehtolaisen dekkari. Parasta nauttia talvella!
 
Teksti: Alexandra (maahanmuuttaja, työharjoittelija, suomen kielen opiskelija)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti