tiistai 1. lokakuuta 2013

Padot murtuvat
Vincent Lauri on elättänyt itsensä kuljettamalla helikopterilla turisteja tunturijärville ja taimenpuroille. Nyt hänellä ei ole jäljellä elämässään muuta kuin viimeinen lento, kohti jyrkkää kallioseinää. Henny ei jätä vaihtoehtoja. Lakimies selitti Vincentille narisevalla äänellään että Hennylle kuuluu puolet talosta, autosta, huonekaluista, tietokoneesta, televisiosta, kesämökistä. Ja mikä pahinta, puolet firmasta.

Juuri kun Vincent käynnistää helikopteria, Henny kurvaa pihaan ja hyökkää vihaisena vasara kädessään kopterin kimppuun. Hennyn tunkiessa sisälle Vincent on varma että ex-vaimo aikoo tappaa hänet, mutta sen sijaan Henny kiljuukin jotain käsittämätöntä. Silloin Vincent kohottaa katseensa ja näkee likaisen, kuohuvan seinämän vyöryvän häntä kohti. ”Lennä, lennä!” Henny kiljuu.

Veden viemää kirjassa Luulajanjoen padot murtuvat ja jokilaakson asukkaat jäävät veden armoille. Virta vie mennessään modernin maailman ja katastrofista selvinneet joutuvat sopeutumaan tilanteeseen jossa selviytymisvaisto nousee tärkeimmäksi vaikuttimeksi. Muun maailman ulottumattomissa ihmisten parhaimmat ja pahimmat piirteet nousevat esiin.

Kun ketään muuta ei ole paikalla, kysymys siitä miten hädässä oleva tuttava pelastetaan, kääntyy pohdinnaksi siitä, pitäisikö tämän henkilö pelastaa. Ja mitä kaikkea voikaan tehdä jäämättä kiinni. Huuhtooko virta mennessään todisteet murhista? Ja pitäisikö ex-vaimon uusi mies hakea turvaan?

Ruotsalainen kirjailija Mikael Niemi (s. 1959) tunnetaan kirjastaan Populäärimusiikkia Vittulajänkältä.

Heidi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti