perjantai 20. syyskuuta 2013

Rakastan sinua, vihaan sinua


Pitkässä liitossa ihmettelee välillä, miten jaksaa elää toisen kanssa. Tai miten toinen jaksaa kanssani. Asiantuntevaa apua tähän tarjoaa tuore kirja Pari suhteessa. Sen tekijät ovat työskennelleet muun muassa pariterapeutteina.  

Kirja alkaa traumoista. Hyppäsin ensin niiden yli, koska pidän enemmän ratkaisuista kuin ongelmissa kylpemisestä. Sitten löytyi kiinnostavia suhteita: ikinuori ja pikkuvanha, kotipotilas ja hoitaja. 

Keitä me olemme?

Tekijät puhuvat miesten ja naisten välisistä suhteista, vaikka sanovat, että vastaavanlaisia ilmiöitä kohdataan kahden naisen tai kahden miehen välillä:
naarashämähäkki ja heikko mies
latenssipoika ja emo
narsistinen mies ja sopeutuja/latenssiprinsessa
möykkymies ja tyytymätön nainen
möykkynainen ja murrosikäinen mies
mustasukkainen nainen ja sopeutuva, kiltti mies
mustasukkainen nainen ja hylkäävä mies. 

Häivähdyksiä paratiisista

Teos ei tarjoa käytännönniksejä vaan syvempää ymmärrystä. Loppupuolella päästään auvoisiin tunnelmiin: läheiseksi itselle, läheiseksi toiselle; katse on portti; hyvinvoiva ja onnellinen.  

Kirjan luettuani tajusin enemmän omista ja toisen tarpeista

Näin Heli Pruuki, Marjo Timoria ja Markku Väätäinen muotoilevat:
Kirjan avulla on mahdollista ymmärtää enemmän itseään, historiansa ja traumojensa vaikutusta sekä sitä, mitä tapahtuu parisuhteessa. Kun sukeltaa omaan itseensä on mahdollista löytää samalla se. mitä yrittää löytää vaihtamalla erilaisia elämän palasia. Ehkä ei enää tarvitse vaihtaa mitään. Ehkä tarvitsee vaihtaa kaikki. 
Terhi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti