torstai 2. tammikuuta 2014

Tulevaisuus hukassa

18-vuotiaan Jaakon elämä on mallillaan. Edellisenä kesänä vanhempien mansikkatilalle töihin tullut Linda on Jaakon tyttöystävä, metsäkoneen kuljettajan koulutuksesta on viimeinen kevät menossa ja inssiajo menee läpi. Tuore ajokortti taskussaan Jaakko lupautuu ajamaan talvilomalla Lindan tädin luokse Muonioon. 

Jaakko kärsii loman aikana kovista päänsäryistä, jotka ovat vaivanneet häntä jo jonkin aikaa. Paluumatka huonossa kelissä vie Jaakon voimat ja Lindan luona hän saa kouristelukohtauksen. Jaakko kiidätetään ambulanssilla sairaalaan ja hän pysyy tajuttomana viisi tuntia. Myöhemmin lääkäri kertoo Jaakolle että hänellä on epilepsia.

Sairastuminen on nuorelle miehelle shokki. Epilepsian takia Jaakko ei saa ajaa ainakaan vuoteen autoa eikä hän voi koskaan työskennellä metsäkoneen kuljettajana. Linda esittää pirteää, mutta Jaakko tuntee että jokin heidän välillään on pilalla ja harkitsee suhteen lopettamista. Yhtäkkiä tulevaisuus näyttää toivottomalta.

Kirja kuvaa uskottavasti sitä tunteiden kirjoa jonka ihminen käy läpi sairastuttuaan. Jaakko kieltäytyy ensin uskomasta koko asiaa, mutta sitten iskee viha siitä, miksi juuri hän sairastui. Jaakosta tuntuu että sairaus on rangaistus jostakin hänen teostaan. Elämästä on vaikea saada uudelleen otetta ja olo on irrallinen. Tulevaisuuden haaveet tuntuvat ohuilta ja heiveröisiltä.

Tilanne on vaikea myös Jaakon läheisille. Linda yrittää saada Jaakon innostumaan uudestaan heidän yhteisistä suunnitelmistaan ja peitellä omia pelkojaan. Jaakon äiti pelkää uusia kohtauksia ja mummo varoittelee kaatumataudin vaaroista.  Onneksi ukki tietää, että ihan arkiset asiat auttavat pääsemään eteenpäin. Epilepsia on osa Jaakon elämää, mutta elämässä on paljon muutakin. 

Heidi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti