maanantai 2. syyskuuta 2013

Monen rakkauden mies


Kirjallisuudentutkija Panu Rajalan kirjoja vaimoistaan en ole pystynyt lukemaan, mutta Rajalan Naisten mies ja aatteiden : Juhani Ahon elämäntaide houkutteli mukaansa. Kiinnostuin kirjasta, koska Rajala tarjoaa tarkkaa tietoa Juhanin ja hänen vaimonsa Vennyn tutustumisesta. Hän myös eläytyy uskottavasti ihmisten tunteisiin.

Elämäkerta

Juhani Aho eli kolmiodraamaa kuvataiteilija Venny Soldanin ja tämän sisaren Tillyn kanssa. Venny ja Juhani saivat kaksi poikaa, Tilly ja Juhani yhden. Putkahdin keskelle kolmiodraamaa lukemalla aiemmin Riitta Konttisen erinomaisen elämäkerran Boheemielämä : Venny Soldan-Brofeldtin taiteilijantie.

Kenestä kertoo romaani Yksin?

Juhani Ahon romaania Yksin Rajala tulkitsee yllättävästi: se ei kerrokaan kirjailijan ihastuksesta Aino Järnefeltiin eli tulevaan Aino Sibeliukseen. Sen sijaan tarinan ytimessä piilee Juhanin vaikea rakkaus Ainon äitiin Elisabetiin.

Aho-elämäkerta kuvaakin myös Elisabet Järnefeltiä sekä Minna Canthia ja entisajan Kuopiota. Kuopion historiasta innostuneille suosittelen jatkolukemiseksi Outi Vuorikarin mainiota kirjaa Juhani Ahon Kuopio 1872-1903. Sen kartan mukaan voi kävellä Ahon asuinpaikoilla.

Terhi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti