torstai 12. syyskuuta 2013

Taidolla tehty

Esikoiskirjailija kuorii Owea kuin sipulia kerros kerrokselta. Miten taitavasti kirjailija lähteekään liikkeelle.

Jos mies mittaa tarkasti olohuoneen katon keskipisteen koukkua varten, niin lukija alkaa miettiä pelotteleeko tekijä lukijansa heti rankalla aiheella.

Aihe on rankka. Jos elämän menetykset ajavat ennenaikaiseen itsetuhoon, niin miten kirjoittaa tekstin sisään hurmaavaa huumoria.

Kirjassa on mitä kaunein kuvaus siitä, miten yksitotinen, mustavalkoinen mies saa elämäänsä värin, Sonjan. Ja siitä, miten parin suunnitelmat menevät täysin uusiin puihin. Elämä satuttaa kovalla kädellä, mutta Owe ai anna periksi. Hän rakastaa tekemällä, ei puhumalla.

Kirjailija näyttää, miten periaatteistaan kiinni pitävä mies on tullut tähän hetkeen. Voiko Owen ja Runen naapuriystävyys katketa todella vakioautomerkin vaihtamiseen? Saab-mies kelpuuttaa Volvo-miehen, mutta BMW…

Klo 5.45 joka aamu Owe lähtee tarkastamaan, ettei varkaita ole käynyt asuinalueella. Varkaita ei ole koskaan käynyt, mutta kierrokset jatkuvat. Ei ole varkaita ei, mutta Owe pitää huolta säännöistä.

Koukku laitetaan kattoon, mutta mikäs se pettikään. Owen valitsema päivä tulee ja menee. Ikään kuin koko naapurusto olisi keksinyt tämän vihaisen, äkäisen miehen, Owen, juuri nyt. On iranilaisnainen Pawaneti, joka ärhentelee lapsilleen ja miehelleen yhtä lailla uhmakkaasti kuin Owellekin. On miltei puolikuollut kissa, ja pari elämää aloittelevaa uusavutonta nuorta miestä.

Sihistään ja sähistään, mutta aiheesta. Ja seuraava päivä koittaa. Entäs sipuli? Kuten aluissa sanoin Backman hallitsee sipulin kuorinnan. Lukija sai tuntea kyyneleet poskillaan.

Kirjailijan seuraavaa kirjaa jää odottamaan Tarja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti