maanantai 12. elokuuta 2013

Sodan sivulliset uhrit



Nadeem Aslam: Elävältä haudatut, Like 2010.

Nadeem Aslam kirjoitti teoksen Elävältä haudatut sulkeutumalla seitsemäksi kuukaudeksi taloonsa, näkemättä sen aikana ainuttakaan ihmistä, kun ruokakin tuotiin taloon hänen nukkuessaan. Tämä kertoo siitä, miten kirjailijan oli pakko saada tarina ulos, ihmisten tuli saada tietää Afganistanin sodan elävistä uhreista. Aslam kuvaa sodan keskelle jääneiden ihmisten sopeutumista ja selviytymistä. Nadeem Aslam on syntynyt Pakistanissa vuonna 1966 ja asuu nykyään Lontoossa.

Englantilainen lääkäri Marcus Caldwell perii isältään tämän 1890-luvulla rakennuttaman kivitalon. Useat konfliktit neuvostoarmeijan ja talibanien kanssa ovat vieneet häneltä vaimon, tyttären ja toisen käden. Tunnelma Marcusin talossa on raskas, muttei katkera. Kun ei tiedä, kuoleeko luotiin, pommi-iskussa vai maamiinaan astuttuaan, on aikaa rakentaa kanootti ja pestä seinät. Kauniit maalaukset oli peitetty savella talibanien hyökkäysten varalta. Talibanit kun kielsivät kaiken elollisen kuvaamisen.

Caldwellin talo alkaa muistuttaa pientä pakolaiskeskusta, kun sodan riepottelemat ihmiset kerääntyvät sinne kuin magneetin vetämänä. Ushajärven pakolaiset ovat elävältä haudattuja, vailla tulevaisuutta. Amerikkalaisten ja talibanien pyrkimykset rinnastuvat, kun molempien motiivien pohjalta löytyy pelko oman elämäntavan häviämisestä. Elävältä haudatut kertoo ensisijaisesti yksilöistä, sitten vasta kulttuurien, tapojen ja uskomusten törmäyksestä.

Useista henkilöhahmoista mieleen jää Zadeem, Marcusin ja hänen vaimonsa Qatrinan ainoa tytär, jonka neuvostosotilaat kaappaavat tämän ollessa 17-vuotias. Zadeemin tarina tulee kirjassa esiin pala palalta, kun Marcus etsii vuosien ajan poikaa, jonka Zadeemin tiedetään synnyttäneen.

Kirjaa lukiessani ihmettelin miten ihminen kykenee sopeutumaan järjettömän sodan olosuhteisiin ja elämään näennäisesti ”tavallista” arkea kaiken tuhon keskellä. Surullista on kuitenkin heikoimpien osa –naisten ja lasten. He maksavat sodissa aina kovimman hinnan.

Päivikki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti