perjantai 19. syyskuuta 2014

Amerikkalainen häpeä





Yhdysvaltojen historian mustia vuosikymmeniä leimasi rotusorto . Kirja kertoo 1930-luvun oikeusjärjestelmästä. Mustaihoista miestä syytetään valkoisen naisen raiskauksesta. Kun todisteena on sanaa sanaa vastaan, voidaan tulos arvata jo etukäteen. Näin oli siinäkin tapauksessa, että on selvää, että mies on syytön.. Harper Leen Pulitzer-palkittu teos tarkastelee amerikkalaista syrjintää ja epäoikeudenmukaisuutta. Teos perustuu jonkin verran Leen omiin lapsuudenkokemuksiin.

Atticus Finch on hyväsydäminen ja oikeudenmukainen asianajaja. Hän on jäänyt leskeksi  ja on 6-vuotiaan Jean Louisen (Scoutin) ja hänen 13-vuotiaan veljensä Jemin isä. Pikkukaupunkilaisyhteisö järkyttyy, kun Atticus ottaa puolustettavakseen mustan miehen. Koko perhe joutuu  kaupunkilaisten vihan ja pilkan kohteiksi. He eivät kuitenkaan taistele yksin, vaan saavat tukea muutamilta suoraselkäisiltä naapureilta.

Kuin surmaisi satakielen on havahduttava teos rotusorrosta sekä kasvamisesta ennakkoluuloisessa ja ahdasmielisessä ympäristössä. Kirja etenee kolme vuotta kestäväksi oikeusprosessiksi. Kirjaa voisi suositella käsiteltäväksi kouluissa, sillä se on teemoiltaan aina ajankohtainen: hyvä vastaan paha. Eikä rasismikaan ole hävinnyt maailmasta minnekään. Henkilöhahmot ovat tuolle ajalle epäsovinnaisia ja ovat uudistamassa pikkukaupungin vanhakantaisia asenteita — tasa-arvoa kannattava puhdasotsainen Atticus, poikatyttö Scout ja pelkoa herättävä erakko Boo Radley ja niin edelleen.

Kirja ilmestyi vuonna 1960 ja jäi valitettavasti Harper Leen ainoaksi. Siitä tehtiin elokuva vuonna 1962, jolloin etelävaltioiden kansalaisoikeusliike oli kiihkeimmillään. Gregory Peck sai Oscar-palkinnon parhaasta miespääosasta.

Päivikki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti