maanantai 4. elokuuta 2014

Juuret maassa, omassa…



Keiji Nakazawan omaelämäkerrallinen sarjakuva ”Hiroshiman poika” vie lukijansa koskettavalle matkalle 1940-luvun Japaniin, nationalistiseen yhteiskuntaan sekä toisen maailmansodan ja sorron aikaan. Nakazawan ollessa kuusivuotias, hän joutui kokemaan Hiroshiman kaupungin atomipommitukset. Nakazawa pelastui, mutta menetti pommituksessa isänsä, veljensä sekä siskonsa.

6. 8. 1945 USA:n armeijan pudottama, aikanaan täysin uudentyyppinen atomipommi tuhosi Hiroshiman kaupungin ja tappoi maahan osuessaan välittömästi n. 75 000 ihmistä. Muutaman viikon kuluessa räjähdyksestä atomipommin säteilyn aiheuttamaan ”säteilyruttoon” kuoli kymmeniätuhansia. Säteily aiheutti ripulia, hiusten irtoamista ja ihoon violetteja läiskiä. Viiden vuoden kuluessa jälkivaikutuksiin oli kuollut yhteensä 200 000–250 000 ihmistä. 

Keiji Nakazawa:
”Nimesin päähenkilöni Geniksi (gen: suomeksi ”juuri”, ”lähde”) toivoen, että hänestä tulisi juuret tai lähde sille ihmiskunnan sukupolvelle, joka voi kulkea Hiroshiman raadeltua maaperää paljain jaloin ja tuntea jalkojensa alla maan, jolla on voimaa sanoa ei sodalle ja ydinaseille… itse toivoisin omaavani Genin voimakkuuden – se on ihanteeni ja tulen jatkamaan pyrkimystäni siihen työni kautta.”
Hiroshiman poika alkoi ilmestyä Japanissa poikien viikottaisessa Shonen Jump- sarjakuvalehdessä vuonna 1973. Kotimaassaan Japanissa sarjakuva on sittemmin ilmestynyt useina eri kirjasarjoina ja teoksesta on tehty mm. kolme elokuvaa, animaatioelokuva sekä ooppera. 

Hiroshiman poika on ensimmäinen suomeksi julkaistu japanilainen sarjakuva.  Jatko-osa, Hiroshiman poika 2, ilmestyi suomennettuna v. 2006.

Kati

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti