torstai 17. huhtikuuta 2014

Kuka olikaan siunattu lapsi?
Linn Ullmannin teos Siunattu lapsi saa lukijansa muistelemaan. Vaikka lapsuustraumat eivät onneksi
tule jokaisen osaksi, on meillä useimmilla jotain, joka on haudattuna jonnekin syvälle. Emme ehkä haluaisikaan muistaa…

Erakkona elävä Isak Lövenstein on 84-vuotias. Hänellä on kolme aikuista tytärtä: Erika, Laura ja Molly – kaikki eri äideille. Sisarukset asuvat Oslossa ja tapaavat toisiaan harvakseltaan. Kirja alkaa siitä, kun Erika päättää lähteä Ruotsin itärannikolla sijaitsevalle Hammarsön saarelle tapaamaan isäänsä, ja saa houkuteltua sisaret mukaansa. Pian käy selväksi, että isän ja tyttärien suhde on täynnä selvittämättömiä asioita. 

Erikan äiti oli Elisabeth, balettitanssija. Liitto Isakin kanssa päättyy eroon. Uusi vaimo on käytännönläheinen Rosa. Isak oli konferenssimatkallaan saattanut raskaaksi Ruthin. Ruth toi Mollyn Hammarsön taloon, kun tämä oli vasta vauvaikäinen.. ”Tämä Ruthin juttu oli pelkkä väärinkäsitys”, sanoi Isak. Rosa vannotti, että tämä sai olla viimeinen kerta. 

Kirjassa käydään läpi tyttöjen lapsuusaikoja 1970-luvulla, jolloin he kaikki asuivat kesät saarella Isakin ja Rosan kanssa. Isak oli itsekeskeinen, hallitseva ja kasvattajana tiukka, suorastaan pelottava. Kaikki kolme tytärtä hakevat isänsä rakkautta ja huomiota ja kuvittelevat olevansa tärkeitä isälle.

Sinä olet rakkauslapsi, hän sanoi Lauralle, sinä olet erityinen, ja vähitellen sanat alkoivat kuulostaa syytökseltä. Hän ei halunnut olla kaikkein rakastetuin lapsi. Hän ei ollut pieni ja suloinen ja hellyttävä kuin Molly eikä pitkä ja kaunis ja koulunero kuin Erika.

Saari täyttyy kesäasukkaista. Erika hakee seuraa ikäisistään - Frida, Emily, Eva ja Marion muodostavat tiiviin tyttöjoukon. Fabian, Pär ja Olle jäävät tyttöjä myötäileväksi varjoksi. Ikäisekseen hyvin kehittynyt Marion on johtaja, ja useimmat saavat kokea nöyryyttäviä rangaistuksia - ”me teemme tämän omaksi parhaaksesi” oli riittävä perustelu ilkeyksille. Yksinäinen Ragnar joutuu pilkan kohteeksi vain olemalla erilainen.

Erikan ja Ragnarin yhteisenä (!) 14-vuotissyntymäpäivänä tapahtumat saavat dramaattisen käänteen ja mikään ei ollut sen jälkeen niin kuin ennen. Kestää 25 vuotta ennen kuin Erika haluaa mennä takaisin saarelle.

Kirjassa käsitellään syyllisyyden ja sovinnon vaikeita teemoja. Saariyhteisön ihmisten piittaamattomuus ja lasten julmuus hätkähdyttävät. 

Linn Ullmann on ohjaaja Ingmar Bergmanin ja näyttelijä Liv Ullmannin tytär.

Päivikki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti