perjantai 2. toukokuuta 2014

Oikea äiti


Halverson, Seré Prince: Äidinrakkaus

Koskettava esikoisteos äitiydestä, salaisuuksista ja uhrauksista.

Ella Beene jää yllättäen leskeksi, kun hänen aviomiehensä Joe menehtyy hukkumisonnettomuudessa. Ellan ensimmäinen reaktio on epäusko: Joe jos kukaan, oli aina tähdentänyt, että merelle ei saa koskaan kääntää selkäänsä – meri on aina arvaamaton. Kun todellisuus paljastuu, Ellassa herää kiihkeä tarve luoda turvalliset olot heidän kahdelle lapselleen. Surun keskelle ilmaantuu uusia vastoinkäymisiä. Ellalla ei ole ollut aavistustakaan, että heidän perheyrityksenä luotsaamansa sekatavarakauppa on menossa konkurssiin. Ja kauheinta kaikessa: lasten biologinen äiti on vuosien hiljaisuuden jälkeen vaatimassa lapsia itselleen. 

Kolme vuotta aikaisemmin oli Ella pysähtynyt matkallaan ostamaan matkaevästä, tavannut Joen ja jäänyt. Joella oli huollettavanaan kolmevuotias Annie ja vasta neljän kuukauden ikäinen Zach. Joen vaimo Paige oli äskettäin jättänyt perheensä eikä hänestä ollut kuulunut mitään, paitsi muutamia kirjeitä, joissa hän oli pyytänyt Joeta jatkamaan elämäänsä ilman häntä. 

Pelastaakseen kaupan Ella päättää muuttaa sen turisteille suunnatuksi herkkupuodiksi. Joen suku epäilee suunnitelmaa mutta kaikkien yllätykseksi idea alkaa näyttää tuottoisalta. Huoltajuuskiistassa näyttäisi siltä, että Ella saa lapset, olihan Paige käytännössä hylännyt lapsensa. Tosin Paige väittää itsepintaisesti, että oli vuosien mittaan kirjoittanut useita kirjeitä, joissa pyytänyt tavata lapsia. Kun huoltajuus päättyy Ellan eduksi, tämä löytää yllättäen kirjeet ja ollakseen oikeudenmukainen päättää esittää ne oikeudelle. Kirjeet paljastavat, että Paige oli sairastunut synnytyksen jälkeiseen masennukseen ja pelännyt vahingoittavansa lapsia. Hän oli lähtenyt kotoa saadakseen apua. Viimeisimmissä kirjeissä Paige oli kertonut parantuneensa ja ilmoittanut palaavansa kotiin.

Tilanne kääntyykin päälaelleen ja oikeus päättää antaa lapset biologiselle äidille. Lapset kaipaavat Ellaa elämäänsä vaikka saavatkin monenlaista aineellista hyvää Paigen luona. Ellasta elämä tuntuu tyhjältä ja tarkoituksettomalta ilman lapsia.

Halverson onnistuu välttämään liiallisen sentimentaalisuuden. Hän kuvaa lämmöllä molempien naisten monimutkaisia tunteita vaikeassa tilanteessa. Onko olemassa ratkaisua, jossa kaikki voittaisivat?

Päivikki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti