torstai 29. maaliskuuta 2012

Reiluksi tunnettu

Kari Häkämies

Rehelliseksi tunnettu : rikosromaani
2010

Kuopion entinen kaupunginjohtaja Kari Häkämies on kirjoittanut jo kaksi rikosromaania ja yhden minidekkarin. Hänen dekkarinsa Rehelliseksi tunnettu esittelee politiikkaa sisältä päin. Häkämies on työskennellyt mm. kansanedustajana, oikeusministerinä, sisäasiain ministerinä ja sisäministeriön kansliapäällikkönä, joten hän tuntee aiheen.

Rehelliseksi tunnettu –kirjan alkusivuilla löydetään ruumis. Kuollut oli oikeusministeri. Hänen avustajansa kuuluu dekkarin päähenkilöihin. ”Ministeri ja avustaja olivat eräänlainen poliittinen aviopari, joiden piti pelkästä silmäniskusta ymmärtää toisiaan.” Myös poliiseja Häkämies kuvaa uskottavasti.

Elävimmin mieleeni jäi yksi kirjan sivuhenkilöistä, ministerin sihteeri. Hän ”oli leading lady, joka päätti, milloin oli soveliasta tavata ministeriä”. Jotkut sihteeri päästi ministerin puheille helpommin kuin toiset. Kansliapäällikkö ”odotti ministerin luo pääsyä kukkapuskan kanssa juuri niin luontevana kuin suomalainen mies on ajatellessaan ojentaa kukkia toiselle suomalaiselle miehelle”.

Tahatonta huumoria juttuun tuo alituinen asujen kuvaus. ”Kummallinen tapa katsella vaatteita kadun yli, varsinkin kun oma pukeutuminen viittasi siihen, että Boss oli katselijalle täysin tuntematon vaatemerkki.”

Häkämiehen dekkari ei kuulu suomalaisen rikoskirjallisuuden kärkeen. Hän osaa kuitenkin kuljettaa tarinaa ja pitää sen kasassa. Aloittelevan kirjailijan työksi Rehelliseksi tunnettu on kelpo viihdettä. Toisenlaisiakin mielipiteitä olen kyllä kuullut.

Häkämiehen minidekkarin Kuuma puhelu voi lukea Kuopion kaupunginkirjaston tietokannasta sähköisenä kirjana.

Terhi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti