tiistai 2. tammikuuta 2018

Sitaattien salat...



Oletko aina tahtonut lukea suomalaisen kirjallisuuden klassikot vaikkapa kesälomalla tai ehkäpä viime joulun tienoilla Vänrikki Stoolin tarinat tai kenties ”Ei tehrä tästä ny numeroo” -kirjan? Vai onko näin, että olisi hyvä tietää edes hiukan ”Koivu ja tähti” tarinasta, sillä kohtahan on meno teatteriin katsomaan tarinaan perustuvaa näytelmää.  Mikäpä Tuntemattoman sotilaan Koskela oli oikein miehiään? Rokkako se oli, joka sanoi ”Kuule, vänskä. Mis sie tarvitset oikei hyvvää miestä? Täs siul on sellane.” Hella Wuolijoki kirjoitti Niskavuori -näytelmät, mutta missä ja milloin ne näytettiin ensimmäisen kerran ja mistä tuli Loviisan esikuva? Ja onko Sasu Punanen tuttu, kenen tunnetun kirjailijan luoma henkilö hän on ja mikä oli hänen suurin nautintonsa?

Eipä hätää, suomalaisen kirjallisuuden klassikoiden kirjoittajat ja heidän luomat henkilöt ovat luettavissa Sitaattien salat -kirjan kansien välistä. Tuula Uusi-Hallila ja Anne Helttunen ovat Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran (2016) kustantamassa kirjassa äidinkielen ja kirjallisuuden asiantuntijoina koostaneet tämän kirjan. Useat klassikkokirjallisuutemme tunnettuja lausahduksia ja sanontoja siteerataan usein esimerkiksi juhlapuheissa. Ja ovatpa nuo sanonnat joskus poliitikkojen ja muiden julkkisten huulilla. Kuka tahansa voi helposti poimia ja tutustua ehkä jossain määrin kuluneisiinkin, kuin yhtä lailla uusiin lausahduksiin ja sanontoihin puhetta rakentaessaan tai halutessaan rikastaa omaa kieltään.

Aina ei ehdi tai viitsi käydä läpi kaikkia mahdollisia kirjoja, joista mahdollisesti kerrottaisiin vaikkapa kirjailija Juhani Ahon ”Siihen aikaan kun isä lampun osti” kertomuksen taustoja. Löytyypä kirjasta myös monia muita mielenkiintoisia kirjallisuuden henkilöitä niin kirjoittajina kuin kirjojen henkilöinä, joiden jäljille haluaisi päästä ja tahtoisi tutustua vähän tarkemmin. Tai pelastamaan lukemattomien kirjallisuuden klassikoiden ja vähän uudempienkin kirjojen joukosta sen helmen josta olen lukenut joskus kauan sitten.

Teksti: Liisa S.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti