tiistai 11. heinäkuuta 2017

Kesälukemisena tyttökirjat
L.M. Montgomery: Pieni runotyttöYksi ehdottomista suosikkigenreistäni lukea kesäisin ovat tyttökirjat. Ne ovat sopivan kepeitä ja usein kesäisiä, mutta monissa onnistuu silti olemaan jotain pintaakin syvempää. Tyttökirjallisuudesta varsinkin vanhat klassikot ovat mieleeni, osittain kielen ja osittain historiallisten aspektien vuoksi, joten L.M. Montgomeryn Pieni runotyttö sopii minun kesälukemisekseni vallan mainiosti.

Lucy Maud Montgomery tunnetaan paitsi Runotyttö-sarjastaan, myös toisesta tyttökirjasarjastaan Anna, joka onkin minulle paljon tutumpi, mutta tällä kertaan päätin lukea teoksen Pieni runotyttö, sillä en muistanut siitä paljon mitään. Romaanin päähenkilö on Emily Starr, joka jäätyään orvoksi päätyy asumaan sukulaistensa luo. Teos keskittyy kuvaamaan Emilyn kasvua ja totuttelua elämään uudessa paikassa, sekä hänen kirjallista kehitystään runojen ja kertomusten kirjoittamisen suhteen.

Upea kuvailu, vanhahtava kieli ja Emilyn henkilöhahmon pauhaavat tunteet tekevät tästä tyttökirjallisuuden klassikosta mitä kauneinta luettavaa, eikä se lapsellisuudestaan huolimatta ole vain lapsille, vaan myös aikuisemmille lukijoille, joita kiehtoo 1900-luvun alkupuolen kulttuuri, Prinssi Edwardin saaren upea luonto tai teoksen kauniisti rönsyilevä kerronta, joka keveydestään huolimatta pureutuu tärkeisiin aiheisiin ja teemoihin.Teksti: Hilja, vapaaehtoistyöntekijä ja lukiolainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti