perjantai 21. maaliskuuta 2014

Rakkaus juoksee pakoon
Yunior ei pidä itseään pahana miehenä. Hän on vain heikko ja täynnä virheitä. Näitä virheitä naiset eivät halua antaa anteeksi. Yunior rakastuu, pettää, jää aina kiinni, yrittää hyvitellä ja tulee jätetyksi. Missä vika?

Viimeisin tyttöystävä, tai oikeastaan kihlattu, Magda pitää Yunioria tyypillisenä dominikaanilaismiehenä. Yuniorin muistellessa menneisyyttään ja naisiaan, hän kertoo samalla lapsuudestaan ja perheestään. Kumpikaan miehenmalli, isä tai veli ei opettanut Yunioria kunnioittamaan naisia ja parisuhdetta. Muutto Yhdysvaltoihinkaan ei muuttanut dominikaanilaismiestä. Estääkö siis verenperintö Yunioria pysymästä uskollisena?

Vai olisiko ongelma sittenkin se, että jää kiinni? Yunior säilyttää kaikki salaiset sähköpostinsa ja kirjoittaa seikkailuistaan päiväkirjaan. Alkaa tuntua siltä että Yunior haluaakin testata, löytyisikö naista joka hyväksyisi sivusuhteet. Käytöksensä muuttamista hän ei edes harkitse. Kunnes Magda jättää hänet.

”Yrität saada hänet jäämään kaikin mahdollisin konstein. Kirjoitat hänelle kirjeitä. Viet hänet autolla töihin. Siteeraat Nerudaa. Laadit sähköpostiviestin, jolla katkaiset välit kaikkiin lutkiisi. Torjut heiltä tulevat viestit. Vaihdat puhelinnumeroa. Lopetat juomisen. Lopetat tupakoinnin. Julistaudut seksiriippuvaiseksi. Syytät isääsi. Syytät äitiäsi. Syytät patriarkaalista yhteisöä. …”

Mikään ei auta. Vieraissakävijän on aika kantaa vastuu teoistaan. 

Dominikaanisessa tasavallassa syntynyt Junot Diaz asuu Yhdysvalloissa ja hän on voittanut romaanillaan Oscar Waon lyhyt ja merkillinen elämä Pulitzer -palkinnon.  

Heidi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti