maanantai 22. heinäkuuta 2013

Puhumattomia miehiä Pohjanmaalta


Peter Sandström: Sinulle joka et ole täällä, Schildts & Söderströms 2012.

En ole pitkään aikaan lukenut suomenruotsalaista kertomakirjallisuutta. Ilahduin löytäessäni sattumalta Peter Sandströmin novellikokoelman Sinulle joka et ole täällä.

Vuonna 1963 Uudessakaarlepyyssä syntynyt Sandström on toimittaja ja kirjailija. Hänen tarinansa sijoittuvat usein ruotsinkieliselle Pohjanmaalle, niin tässäkin teoksessa.

Kuudessa novellissa liikutaan hyvin erilaisissa tilanteissa.  Päähenkilöinä on poikia ja miehiä, myös kirjailijan niminen henkilö vilahtaa tarinoissa. Vanhemman ja lapsen suhde on tärkeä, sillä taustalta löytyvät lapsuuden ja nuoruuden tapahtumat. Ne puskevat läpi myöhempiin elämänvaiheisiin, tahtoi tai ei. Puhumattomuus ja ahdistus ruokkivat julmuutta.  Ne saavat aikaan harkitsemattomia tekoja – joskus tosi brutaaleja kuten novellissa Serkulle ei ole synonyymia.

Sandström on kirjoittanut yhteensä viisi teosta, josta vain tämä novellikokoelma on suomennettu. Katriina Huttusen suomennoksessa kieli on soljuvaa. Lauseet kuljettavat vaivattomasti tarinaa. Toivottavasti käännöstyö jatkuu.

Sinulle joka et ole täällä oli vuonna 2012 Runeberg-palkintoehdokas. Lisäksi kirjailija on palkittu kahdesti Svenska litteratursällskapetin palkinnolla ja kerran ruotsinkielisen YLE:n kirjallisuuspalkinnolla.

AiraEi kommentteja:

Lähetä kommentti