keskiviikko 7. syyskuuta 2016

Frida Kahlo – rakkauden ja kivun taiteilija

Kuopion kaupunginteatteri esittää näytelmää Frida. Tämä Anne Rautiaisen kirjoittama ja ohjaama näytelmä kertoo meksikolaisesta taidemaalarista Frida Kahlosta (1907-1954). Hänen elämästään ja taiteestaan kirjoitettuja teoksia löytyy Kuopion kaupunginkirjastosta. Korvien iloksi voi lainata Frida-elokuvan musiikkia.

(Kuva: Kuopion kaupunginteatteri)

Kahlo tunnetaan väkevistä maalauksistaan ja toteamuksestaan: ”Elämässäni on ollut kaksi onnettomuutta: raitiovaunu ja Rivera.” Frida loukkaantui, kun bussi ja raitiovaunu törmäsivät.  Taidemaalari Diego Riveran kanssa hän avioitui kahdesti. 

Taiteilijan päiväkirja piirroksineen ja runoineen on julkaistu teoksessa Frida Kahlo: Taiteilija Frida Kahlo, paljastava omakuva. Espanjantaitoinen voi lukea päiväkirjan siitä alkukielelläkin.
Näin alkaa Pentti Saaritsan suomentama Kahlon runo:
Kokeilen kyniä jotka on teroitettu
  siihen ääripisteeseen joka
katsoo aina eteenpäin:
Vihreä – haalea hyvä valo
Solferino – atsteekkien TLAPALI
  vanha
viikunakaktuksen veren väri,
kaikkein
elävin ja iäkkäin

Neljäsosa Frida Kahlon tuotannosta oli esillä Helsingissä 1990-luvulla. Tästä näyttelystä tehtiin kirja Frida Kahlo. Helsingin kaupungin taidemuseo 1997. Maalauksista kiinnostunut voi ihailla Fridan taidetta myös Erika Billeterin ja Marianne Huhtasen toimittamasta teoksesta Taide-expo, kansainvälinen taidekirja. 
Andrea Kettenmannin kirja Frida Kahlo 1907- 1954, pain and passion esittelee maalauksien lisäksi valokuvia Kahlosta ja hänen kodistaan.

Erityisen upeita värivalokuvia Fridasta sekä hänen hedelmä- ja kasvitauluistaan sisältyy kirjaan Frida Kahlo’s garden. Edward Lucie-Smithien teos Latin American art of the 20th century tarkastelee Kahlon maalauksia osana maanosansa taidesuuntauksia.
Tuorein Kahlo-elämäkerta Kuopion kaupunginkirjastossa on Zena Alkayatin kirjoittama ja Nina Cosfordin kuvittama kirjanen Frida Kahlo. He esittävät Kahlon elämän sarjakuvamaisesti englanniksi. Perusteellista elämäkertaa kaipaava uppoutuu Hayden Herreran teokseen Frida Kahlo

Romaanissa Pyhän lehden kirja F. G. Haghenbeck tarjoaa tiedon ja mielikuvituksen ohella ruokareseptejä. Kahlon nuorempi sisar Christina pääsee ääneen Barbara Mujican romaanissa Frida

Frida-musiikkia on Kuopion kaupunginkirjastossa tarjolla Elliot Goldenthalin cd-levyllä Frida Kahlo, music from the motion picture.

Teksti: Terhi
Kuva: Kuopion kaupunginteatteri


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti